PRODUKTY MĄCZNE – ZDROWE, CZY NIE?

Obecnie dietetycy kłócą się ze sobą, które produkty są zdrowe, a które nie. Które należy jeść, a których lepiej unikać i sprawa wygląda tak, że w sumie nie da się dojść do porozumienia w tej kwestii. Wydaje się, że trzeba na własnej skórze i na własnym brzuchu przetestować, które rozwiązanie jest najlepsze, żeby wybrać to, które będzie nam najlepiej odpowiadać. Mąka owsiana bezglutenowa ostatnio święci prawdziwe triumfy. Coraz więcej osób ją kupuje i coraz więcej osób stwierdza, że to był dobry wybór, dlatego że brak glutenu czyni tę mąkę zdrowszą dla naszych jelit.

Jelita w kontakcie z produktami z białej mąki, mogą przeciekać. Z tego natomiast pojawia się wiele chorób, których podłoże jest właśnie w tym, że takie cieknące jelita wywołują reakcję immunologiczną, która zmierza do tego, by pogorszyć jakość naszego życia. Jednakże w momencie, w którym zmienimy sposób żywienia na taki bardziej naturalny, tj. wprowadzimy do naszego organizmu produkty zdrowe i niezawierające szkodliwych i prowadzących do reakcji składników, to wszystko się zmieni. Mąka owsiana bezglutenowa jest jednym z takich składników, które działają na organizm neutralnie. Oznacza to, że jedząc taką mąkę, możemy czerpać z niej składniki pokarmowe, ale jednocześnie też nie powoduje ona u nas reakcji alergicznej. To z kolei przekłada się na lepszy stan naszego organizmu. Produkty mączne są zdrowe, ale nie wszystkie. Np. naleśniki z białej mąki nigdy nie będą tak zdrowe, jak naleśniki z mąki kukurydzianej czy jakiejkolwiek innej i co do tego nie ma nawet najmniejszych wątpliwości.

Więcej na http://diaspolis.pl/pl/maka-owsiana/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *